Zomer 2006

In 2000 zijn de bedrijfsmatige activiteiten van de Faber Haardenfabriek aan de Tijnjedijk beëindigd vanwege verplaatsing van het bedrijf naar een andere locatie. Het terrein is beschikbaar gekomen voor herontwikkeling.

De naam Zuiderplantage komt voort uit het concept van het stedenbouwkundig plan, waarbij de verschillende bouwkundige programmaonderdelen zijn gevat in een door groene hagen omzoomde ruimte, refererend aan oude plantages. Hierdoor ontstaan in het plan gevarieerde binnenruimten.

Eengezinswoningen

De 49 geschakelde eengezinswoningen worden uitgevoerd in verschillende woningtypes.
Om een woonbuurt te maken die aansluit bij de kleinschaligheid en diversiteit van het bestaande dorp Huizum, is er gekozen voor het maken van kleine straten, welke rijk zijn aan diversiteit en een eigentijds materialen en een hedendaagse bouwkundige detaillering. Elk woningtype heeft een eigen karakter gekregen, waardoor de individualiteit van de woning benadrukt wordt. Dit komt tot stand door: de verschillende dakhoogten, de verschillende materialen per woningtype, het verschil in de woningplattegronden, in gebruik tot het verschil in het bouwkundige detail. Door de verschillende types aan een te schakelen ontstaat er een diverse en levendige straat, welke zich manifesteert als een buurt met individuele huizen met een dorps karakter.