Introduction

In St. Justinian’s staat de ruine van St. Justinian’s Chapel. Justinian hield er zulke strenge leefregels op na, dat het zijn volgelingen op Ramsey Island te veel van het goede werd. Zij kwamen in opstand en onthoofden hem. Onversaagd zou Justinian zijn hoofd opgeraapt hebben, naar het vastteland zijn teruggekeerd en de kapel gebouwd hebben. The Bitches, de uitstekende rotsen in de Ramsey Sound, zijn de overblijfselen van de landrug die Justinian heeft doorgehakt om het vele bezoek te beperken. Ramsey Island wordt gescheiden van het schiereiland van St. David’s door de gevaarlijke Ramsey Sound. De heuvels Carn Llundain en Carn Ysgubor zijn overblijfselen van hetzelfde gesteente als Carn Llidi, ondergronds gestold ordovicisch vulkanisch gesteente. De zuiderlijke helft bestaat uit afzettingsgesteente uit het Ordovicium. Er bevinden zich prehistorische grafheuvels op de heuveltoppen en het eiland heeft een lange regilieuze geschiedenis. Er werden schapen en koeien gehouden en het was een goede plek om graan te verbouwen. Nadat er een konijnenplaag was uitgebroken raakte het eiland, ook door de afgelegen ligging, onbewoond. Ramsey Island staat bekend om de kolonie grijze zeehonden die er leeft. Verder komen er alpenkraai en de slechtvalk voor. In het voorjaar broeden er de bekende zeevogels. Op het land vinden we o.a. de kievit.

With some of the finest cliff scenery in Wales, dramatic views from its hills, and amazing wildlife, Ramsey is a magical place. Thousands of seabirds breed on the high western cliffs in earley summer. Perigrines and ravens patrol the crags; choughs and wheatears feed in the fields and on the cliff tops.

There is a main trail of about 3.5 miles (5.6 km), which can be divided into two loops by taking the shortcut (closed March-July).

At nearly 120 m in places, the western cliffs are among the hoghest in Wales. The are home to ravens, oeregrines and buzzards. In spring, guillemots, razorbills, fullmars, kittiwakes and shags come to the nest too. Choughs also breed on these cliffs, seeking out deep fissures and caves in which to build their nests.